Kunstgebit (uitneembare prothese)

Er zijn verschillende protheses mogelijk.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Een gebitsprothese kan worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese/frame met precisieverankering/telescoopkronen of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Partiële prothese: plaat- of frameprothese, frame met precisieverankering/telescoopkronen:
Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Het frame met precisieverankering.

Dit is een frameprothese die verbonden is met 2 of meer kronen waar het frame als het ware op klikt.2 of meerdere tanden of kiezen die nog stabiel zijn worden omslepen en daarop komen kronen waar een soort kliksysteem aan vast zit. Voordelen zijn: het is erg comfortabel, er zijn geen klammers die de tanden kunnen beschadigen, en het ziet er van buiten erg natuurlijk uit, dus geen klammers in het zicht, dit is esthetisch een mooie oplossing. En de prothese blijft goed op zijn plaats.

Het frame met telescoopkronen

Dit is vergelijkbaar in comfort en uiterlijk als het frame met precisieverankering.
Allen worden hier ook 2 of meerdere tanden of kiezen omslepen en daar komt dan een soort eerste kroon op van metaal dit is de onderkroon, dan word er op het frame ook een soort overkronen geplaatst zodat het frame in zijn geheel over de onderkronen schuift, als het ware zijn het dubbele kronen. Voordeel: is geen kliksysteem maar schuifsysteem is ook weer wat gemakkelijker. Dit systeem word vaak gebruikt als er nog meerder tanden of kiezen stabiel genoeg zijn. Ander voordeel is mocht er toch een tand of kies onder de kroon weg moeten dan kan de kroon aan het frame makkelijk opgevuld worden om zo het missende element te vervangen.

De behandeling:

Afdruk van uw gebit
Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een individuele lepel worden gemaakt, dan word daarmee nog een afdruk gemaakt die nog preciezer is. Daarna word er bepaald hoe u bijt d.m.v. wasmodellen. Daarna word er een pasmodel in was gemaakt om te kijken of alles goed zit en de tanden en hun kleur naar wens zijn. Als dat allemaal goed is word de prothese afgemaakt.
Bij het frame met precisieverankering of telescoopkronen komt er natuurlijk ook nog de behandeling van de kroonpreperatie bij.

Kunstgebit

Bron: mijnkunstgebit.nl

Kunstgebit

Bron: vergelijkmondzorg.nl

Het reinigen van de prothese
Reinig de prothese dagelijks.
Voor het reinigen van uw prothese kunt u gebruik maken normale tandpasta en een (prothese)borstel. Het is van belang dat u de prothese afspoelt voordat u hem terug in de mond plaatst;
Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak waar een doek in ligt, als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese beschadigt. Poets uw kaak en tong met een gewone zachte tandenborstel. Heeft u uw prothese niet in uw mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water.

Kunstgebit2 Kunstgebit3

Bron: Royalpharma.nl