Spoed
empty
home   /   behandelingen
Vorige Volgende

Kronen en facings

kronen_bruggen.jpg

 

Een facing is een vulling van composiet of een gedeeltelijke kroon van porselein die op een tand wordt vastgezet.  
 
De duur van de behandeling van kronen of facings hangt af van de beschadiging van de kies en/of tand en of er eerst een voorbereidende behandeling van de kies en/of tand moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling. Als een groot deel van de kies ontbreekt, wordt de kroon soms met een stift in het wortelkanaal vastgezet.

In de eerste zitting zal de tandarts een groot deel van de tand en/of kies omslijpen tot een klein stompje. Dit gebeurt met een plaatselijke verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken.
Er wordt gebruik gemaakt van een dun draadje die om het tandvlees van de tand en/of kies wordt geleged om het tandvlees goed af te houden, zodat de afdruk nauwkeurig kan worden gemaakt en de kroon een mooie overloop krijgt. Een tandtechnicus gebruikt de afdruk om de kroon op de juiste hoogte en grootte te maken. Na de preparatie krijgt u een noodkroon die vast word gezet met (nood)cement totdat uw definitieve kroon vervaardigd is en geplaatst kan worden. Bij facings is de behandeling bijna hetzelfde alleen wordt er dan minder van de tand en/of kiezen afgeslepen.

In de tweede zitting word u noodkroon verwijderd, uw tand en/of kies gereinigd van de overige (nood)cementresten en de definitieve kroon of facing geplaats.

Houdt er wel rekening mee dat het helaas wel/ook kan voorkomen dat er na de praparatie/behandeling een geïrriteerde zenuw kan onstaan. In dit geval is een wortelkanaalbehandeling nodig om dit te verhelpen. Het kan een keer voorkomen dat uw kroon of facing los komt. In dit geval is er nog geen sprake van paniek. U kunt dan naar onze praktijk bellen en wij zullen de kroon weer vastzetten met cement. Ook kan het voorkomen dat als uw kroon los komt er een stuk tand of kies meekomt (afbreekt). In dit geval is het vrijwel niet altijd meer mogelijk om een kroon terug te kunnen plaatsen en zijn er andere maatregelen en oplossingen nodig. Als de wortel ook is afgebroken zal de tand of kies getrokken moeten worden.


Bron: ivoren kruis