Spoed
empty
home   /   behandelingen
Vorige Volgende

Protheses en kunstgebitten

prothese_kunstgebitten.jpg

 

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en/of kiezen.


Er zijn verschillende protheses mogelijk.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en/of kiezen. Een gebitsprothese kan worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese/frame met precisieverankering/telescoopkronen of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Partiële prothese: plaat- of frameprothese, frame met precisieverankering/telescoopkronen:
Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.


Voorbeelden diverse protheses


Het frame met precisieverankering.

Dit is een frameprothese die verbonden is met twee of meer kronen waar het frame als het ware op vast klikt. Twee of meerdere tanden of kiezen die nog stabiel zijn worden omslepen en daarop komen kronen waar een soort kliksysteem aan vast zit. Voordelen zijn: het is erg comfortabel, de prothese blijft goed op zijn plaats, er zijn geen klammers in zicht die de tanden kunnen beschadigen, het ziet er van buiten erg natuurlijk uit en dit is esthetisch (uiterlijk gezien) een mooie oplossing. 


Het frame met telescoopkronen

Dit is vergelijkbaar in comfort en uiterlijk als het frame met precisieverankering wat hierboven is beschreven.
Hier worden ook twee of meerdere tanden of kiezen omslepen alleen daar komen dan een soort metalen kronen op. Dit worden ook wel 'onder'kronen of eerste kronen genoemd. Dan word er op het frame een soort van witte porseleinen overkronen geplaatst zodat het frame in zijn geheel over de onderkronen schuift. Als het ware zijn het dus dubbele kronen die in elkaar passen. Het voordeel hiervan is: geen kliksysteem, maar een schuifsysteem en dat is ook weer wat gemakkelijker om in te doen en te dragen. Dit systeem word vaak gebruikt als er nog meerder tanden en/of kiezen stabiel genoeg zijn. Een ander voordeel is: mocht er in de toekomst toch een tand en/of kies verloren gaan dan kan de kroon aan het frame gemakkelijk worden opgevuld om zo het missende element te vervangen.

De behandeling:

Afdruk van uw gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een individuele lepel worden gemaakt die alleen in uw mond past, daardoor krijg je een nog preciezere afdruk. Daarna word er bepaald hoe u dicht bijt (hoe uw tanden en kiezen op elkaar komen) d.m.v. wasmodellen. Als volgende stap word er een pasmodel in was gemaakt om te kijken of alles goed zit, alles op elkaar past en de tanden/kiezen hun kleur en vorm naar wens zijn. Als dat allemaal goed is en u bent tevreden dan word de prothese afgemaakt en kunt u deze dagelijks gaan gebruiken.

Bij het frame met precisieverankering of telescoopkronen komt er natuurlijk ook nog de behandeling van de kroonpreperatie bij. Voor verdere infomatie over de behandeling van kronen kunt u lezen onder het kopje 'kronen en bruggen'.



Bron: mijnkunstgebit.nl


Bron: vergelijkmondzorg.nl

Het reinigen van de prothese
Reinig de prothese dagelijks.
Voor het reinigen van uw prothese kunt u het beste gebruik maken van een tandpasta of spoelmiddel die speciaal gemaakt is voor kunstgebitten en een (prothese)borstel. Let op! ga uw prothese niet met normale tandpasta poetsen. Hierin zitten namelijk schuurmiddelen die niet goed zijn voor de prothese en de prothese dof maakt. Poets uw kaak en tong met een gewone zachte tandenborstel. Het is van belang dat u de prothese, na het schoonmaken, eerst afspoelt met water voordat u hem terug in de mond plaatst. Heeft u uw prothese niet in uw mond (bijvoorbeeld ’s nachts met slapen) bewaar hem dan in een bakje met schoon water.


Bron: Royalpharma.nl