Spoed
empty
home   /   behandelingen
Vorige Volgende

Wortelkanaalbehandeling

wortelkaanlbehandeling.jpg

 

Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, wordt het binnenste levende deel van een tand of kies verwijderd.
Bij een wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken, te kijken hoeveel wortelkanalen er zich in de kies bevinden en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt zij bij een kies de bovenkant en bij een tand de achterkant open doormiddel van het boren van een klein(e) gaatje/opening. Nu kan zij het dode weefsel, die de ontsteking veroorzaakt, verwijderen. Daarna worden de kanalen in de kies gereinigd met kleine vijltjes, een desinfecterende vloeistof en controleert de tandarts of er nog andere ontstekingen zijn. Als alles gecontroleerd is wordt er een medicijn aangebracht en een noodvulling geplaatst tot de volgende behandeldag.

Het kan zijn dat er meerdere korte afspraken (vaak 3 á 4) nodig zijn voor het reinigen van het/de kanaal/kanalen om de kies of tand tot rust te laten komen, zodat de ontstane ruimte opgevuld kan worden met rubberstiftjes en afgewerkt kan worden met een normale vulling.

Mocht uw kanaal/de kanalen verkalkt zijn of uw wortel loopt krom, waardoor het voor ons onmogelijk is om de kies te behandelen, dan sturen wij u door naar een endodontoloog in Almere of Nunspeet. Dit is een specialist voor wortelkanaalbehandeling. Wij verschrijven u een verwijsbrief en sturen deze door naar de endodontoloog. Hij/zij neemt dan contact met u op voor het maken van een afspraak. U hoeft dus niet zelf te bellen. Dit bestaat meestal uit 2 afspraken. Vaak wordt er bij de eerste afspraak naar de kies gekeken en wat testen uitgevoerden en bij de tweede afspraak wordt de kies daadwerkelijk behandeld. 

Het is altijd aan te raden om na een wortelkanaalbehandeling de kies te verzorgen met een kroon, omdat de kies/tand na een wortelkanaalbehandeling erg zwak is of te wel 'dood' is waardoor de kies/tand sneller kan afbreken en dat is natuurlijk zonde van de behandeling en van het geld.

Op dit moment zijn wij hard bezig om onze kamer gereed te maken om zelf ook moeilijke wortlkanaalbehandeling uit te kunnen voeren, waardoor wij u niet meer hoeven door te verwijzen naar een andere endodontoloog. Dit zal worden gedaan door de NVOI erkende tandarts die ook implantologie bij ons doet. Het is dus in het nieuwe jaar mogelijk om wortelkanaalbehandeling bij ons in de praktijk te laten doen!


Bron: www.tandartsinformatie.nl